Zij kunnen aan de lijn komen...

Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijfenzeventig mensen. In Code Oranje stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Nancy Dijkstra en Ariane van Menen.

Nancy Dijkstra

  • adviseur openbare orde & veiligheid, werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard
  • Officier van Dienst Bevolkingszorg

Ariane van Menen

  • gebiedsregisseur Centrum en Oudorp, gemeente Alkmaar
  • Coördinator acute zorg / herstelzorg

“Ik wilde met mijn voeten in de klei staan”

Nancy: “Ik maak vanaf het begin deel uit van het Expertteam. Aanvankelijk deed ik dat vanuit mijn betrekking bij de gemeente Schagen. Daar ben ik 8,5 jaar werkzaam geweest, waarvan bijna 6,5 jaar bij OOV. In mei 2019 deed zich een mooie kans voor bij de gemeente Langedijk en stapte ik over. In januari 2018 was ook mijn taak binnen het Expertteam veranderd. Ik was coördinator acute zorg en herstelzorg en werd toen officier van dienst (OvD) Bevolkingszorg.” “Ik vond de taak van coördinator ontzettend leuk, maar wilde meer op locatie zijn, met mijn voeten in de klei staan, acties opstarten, etcetera. Dat is gelukt. De functie van OvD is anders, je wordt sneller ingezet en normaal gesproken heb je daardoor automatisch ook wat meer inzetten. De afgelopen twee jaar heb ik er minimaal vijf gehad, de 2,5 jaar ervoor ben ik als coördinator eenmaal echt gealarmeerd.” “Het werk binnen het Expertteam vind ik nog altijd enorm leuk. Ik vind dit team ook nog steeds een geweldige uitkomst voor de regio. We blijven professionaliseren en dat zie je terug in het functioneren. Het draait steeds beter, we zijn goed getraind en we blijven bij. We kunnen ook altijd bij elkaar terecht, of het nou is om even te sparren of om stoom af te blazen.”

“Wat we zien: gemeenten beseffen in toenemende mate dat ze een onmisbare schakel zijn”

“Mijn laatste grote inzet was in december bij de grote brand aan de Hazenkoog in Alkmaar. Mijn collega Eric Overtoom had piket, maar die was al zo lang in touw dat ik hem uiteindelijk heb afgelost. De acute fase was voorbij, de brandweer was weg, maar er waren nog een aantal losse eindjes, waaronder de overdracht aan de gemeente. Dat heb ik uiteindelijk voor mijn rekening genomen.” “Bij deze brand verliep die overdracht vlot en soepel. Wat we toch zien: gemeenten beseffen in toenemende mate dat ze een onmisbare schakel zijn. Zo zijn er een aantal gemeenten die de functie van openbare orde en veiligheid op ‘hard piket’ hebben staan. Dat was in dit geval ook zo. Via het lokale piketnummer is de Alkmaarse collega ingezet en niet veel later hebben we de overdracht ter plekke mondeling kunnen regelen. Daarna heb ik thuis het overdrachtsformulier ingevuld. Het liep soepel, qua proces zeg ik: waterdicht.” “Het leerpunt van dit incident zat in onze wisseling van de wacht. Eric en ik dachten dat die overdracht in een kwartiertje moest kunnen. Maar uiteindelijk duurde het anderhalf uur voordat ik het volledig had overgepakt. Ook tijdens zo’n overdracht lopen taken en processen gewoon door. De telefoon blijft overgaan, er is doorlopend contact, ook met ketenpartners. Dat hadden we geen van beiden ooit op deze manier meegemaakt en ons vooraf ook niet gerealiseerd. Het is een puntje om een volgende keer in een overeenkomstig geval goed te onthouden.”

“Veiligheidskant interessant en boeiend ”

Ariane: “Ik heb vroeger nooit gedacht dat ik nog eens bij een gemeente zou werken. Ik heb de hogere hotelschool gedaan en bij grote hotels op Aruba en in Amsterdam gewerkt, in mijn laatste functie als evenementencoördinator. Het was commercieel, dynamisch en leuk, maar gaandeweg ontdekte ik dat ik de sociale waardering miste. Mijn vader is een gemeenteman in hart en nieren, hij heeft me een beetje op het gemeentespoor gezet. Niet veel later ben ik – met het voordeel van de twijfel – in Alkmaar gestart als gebiedsregisseur.” “Het eerste jaar was ongelooflijk wennen. Mijn oude wereld was er een van de korte klap: snel beslissen, direct bijsturen. Gemeenten zijn organisaties van de lange adem, hoewel ik in mijn huidige functie – je bent als gebiedsregisseur de gemeentelijke ogen en oren in de wijk – wel snel kan schakelen. Het is signaleren en verbinden, actie-reactie. Dat vind ik een hele plezierige kant van mijn werk.” “Ik was een goed half jaar bezig toen intern functies vrijkwamen. Een ervan was wat bij ons ‘expert gemeente’ heet. Daarop heb ik gesolliciteerd en daardoor heb ik als ‘bijbaan’ ook de functie van adviseur crisisbeheersing. Ik ben een van de dienstdoende OV’ers buiten kantooruren. Eens in de zes weken heb ik een week lang 24/7 piket. We zijn de eerstelijns ondersteuning, zelfs onder GRIP1, en adviseren en ondersteunen de burgemeester.”

“Ik ben heel lang vrijwilliger bij de Reddingsbrigade geweest, mensen willen helpen zit er wel in”

“Ik moet zeggen dat die taak bij mij wel iets heeft ‘getriggerd’. Casussen waarin veiligheid een rol speelt, spreken mij zeer aan en ik heb gemerkt dat ik mijn kennis en ervaring op dat terrein graag wil uitbreiden. In mijn dagelijkse werk heb ik weinig met de veiligheidsregio te maken, maar in december was ik vanuit de gemeente eerste aanspreekpunt bij de grote brand aan de Hazenkoog. Dat was ook de eerste keer dat ik te maken had met het Expertteam en betrokken was bij de overdracht van taken naar de gemeente.” “Afgelopen januari hoorde ik dat er een vacature was in het Expertteam. Daarvoor heb ik me toen aangemeld. Ik vind de veiligheidskant interessant en boeiend, het is ad-hoc, meteen regelen, er kan bij wijze van spreken elk moment iets gebeuren. Ook in mijn dagelijkse werk is de aantrekkingskracht van de veiligheidskant groter geworden; de samenwerking met collega’s van handhaving en met de politie heeft wat meer dynamiek in zich dan de samenwerking met bijvoorbeeld verkeer en vervoer. Het is meer de hands-on kant, het sluit aan bij wat ik leuk vind.” “Ik ben nog geen officieel lid van het Expertteam. Ik ben gegaan voor de functie van coördinator acute zorg / herstelzorg en ben voorlopig reserve. Het is wachten op iemand die uitstroomt. Maar ik draai mee in de opstartoefening en heb een tweedaagse opleiding gehad. Ik heb er zin in. Ik ben heel lang vrijwilliger bij de Reddingsbrigade geweest, mensen willen helpen zit er wel in. Bevolkingszorg sluit daar prima op aan.”