Een “ontzettend goede move”


Burgemeester Romeyn van Heiloo over Expertteam Bevolkingszorg

De beslissing van de gemeenten in Noord-Holland Noord een deel van de Bevolkingszorg te regionaliseren en onder te brengen bij de veiligheidsregio, is “een ontzettend goede move” geweest. Dat zegt burgemeester Hans Romeyn van de gemeente Heiloo. “We hebben ons vertrouwen goed belegd.”

Zoals in deze coronatijd bijna geen enkele ontmoeting meer in persoon is, heeft ook het gesprek met burgemeester Romeyn over de telefoon plaats. Het is de nieuwe werkelijkheid, die ook hem wel eens zwaar valt. “Ik ben een mensen-mens en ik voel me ook wel eens opgesloten in mijn kamertje thuis, kijkend naar en pratend tegen beeldschermen. Dat is niet waarvoor ik dit werk ben gaan doen. Maar we moeten ons hier allemaal doorheen slaan.” Zich laten voelen heeft het virus wel. In februari stelde Heiloo een kinderburgemeester aan, een initiatief waarmee de gemeente actief mee aan de slag wilde, zegt Romeyn: “We hadden allerlei plannen rond Koningsdag, 4 en 5 mei, Sinterklaas, noem maar op. Dat is op een treurige manier allemaal in het water gevallen. En ook persoonlijk hebben we het gevoeld, als familie. Eind maart kregen mijn vrouw en ik onze vierde kleinzoon. Op bezoek konden we niet. De eerste paar maanden gingen we op raam- in plaats van kraamvisite.”

Corona

Ook in zijn werk voor de veiligheidsregio – Hans Romeyn maakt deel uit van het dagelijks bestuur - is corona dit jaar een onvermijdelijke component. “Het was druk, hectisch, soms moeilijk, maar we hebben het regionaal goed georganiseerd. Toenmalig voorzitter van de veiligheidsregio Piet Bruinooge heeft in maart al heel snel gezegd: ik ben verantwoordelijk, maar ik wil me laten voeden en kunnen klankborden. We hebben gezorgd voor een klein Regionaal Bestuurlijk Team, aangevuld met burgemeesters Bert Blase en Jeroen Nobel als voorzitters van de driehoeken. Zo was veel input uit verschillende hoeken van de regio gewaarborgd. Samen met organisaties als de GGD en de politie en de directie van de veiligheidsregio hebben we breed gedragen lijnen uitgezet.” Kijkend naar de coronacrisis kan hij niet anders concluderen dan dat de samenwerking tussen de gemeenten en de veiligheidsregio op rolletjes heeft gelopen. “Je ziet in langdurige crises als deze hoezeer we elkaar nodig hebben. Je moet zaken afstemmen, afspreken wat je communiceert, waarop je handhaaft en hoe. Ik denk dat we daarin goed zijn geslaagd.”

“Het algemene beeld van het Expertteam is dat het is opgebouwd

uit mensen die weten van de hoed en de rand”

Bevolkingszorg

Diezelfde goede samenwerking signaleert hij al enige jaren op het terrein van Bevolkingszorg. “Ik ben ruim vijftien jaar burgemeester van Heiloo en ben bijna vanaf het begin lid van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio. Ik was betrokken bij de besluitvorming rond de regionalisering van Bevolkingszorg, achteraf een ontzettend goede move. Dat bleek uit evaluaties, maar ook uit de mond van onze voormalige gemeentesecretaris Guy Heemskerk hoorde ik al regelmatig hoe de krachten uit de diverse organisaties van zeventien gemeenten werden samengesmeed tot een homogeen team. Hij zat als algemeen commandant Bevolkingszorg dicht bij het vuur.” Als portefeuillehouder Bevolkingszorg in het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio kijkt hij vandaag de dag tevreden naar de resultaten van al die inspanningen. “We hebben de krachten gebundeld en vervolgens een zeer robuuste organisatie neergezet, die voortdurend meer vertrouwen genereert. We weten inmiddels dat we ons niet overal meer mee hoeven te bemoeien en dat in het veld steeds meer wordt opgevangen. Bij grote incidenten kan de regionale operationele leiding mede daardoor steeds strategischer opereren. Het algemene beeld van het Expertteam is dat het is opgebouwd uit mensen die weten van de hoed en de rand. Ze weten wat speelt, kennen de risico’s en weten wat ze moeten doen.”

Rust

Die wetenschap geeft bestuurlijke rust, benadrukt hij. “Ik kan me nog herinneren dat er een keer een bommelding bij een peuterspeelzaal in Heiloo was toen ik hier nog niet zo lang als burgemeester zat. Als college zaten wij toen net in Bloemendaal. We zijn als de wiedeweerga teruggereden, hebben hier een klein beleidsteam geformeerd en hebben de zaak opgelost. Als gemeentebestuur houd je natuurlijk altijd je verantwoordelijkheden, maar het is wel goed om te weten dat in overeenkomstige gevallen de eerste klap wordt opgevangen door een gespecialiseerde groep mensen. Je hoeft niet meteen te kunnen optreden.” Van collega-burgemeesters in de regio hoort hij vergelijkbare geluiden. “Er is veel vertrouwen in het Expertteam en in het “kennen en kunnen” ten aanzien van waarop het is voorbereid. Er is ook veel waardering. Ik denk wél dat we moeten oppassen dat dit model niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes, in die zin dat het Expertteam het zo goed doet dat het wordt ‘losgezongen’ van de gemeentelijke organisaties. Op dat punt heb ik onlangs zelf intern de vraag neergelegd in hoeverre wij als gemeente zelf nog goed geoutilleerd zijn om taken te blijven uitvoeren. Zijn wij er nog voldoende op toegerust om bij te springen en hoe doen we dat? Weet iedereen ook dat hij in het kader van bevolkingszorg een bepaalde taak heeft of kan krijgen? In bredere zin wil ik het thema bevolkingszorg ook binnen het algemeen bestuur agenderen voor de nabije toekomst: waar komen we vandaan, waar staan we en waar gaan we naartoe? We weten met z’n allen dat het Expertteam uitstekend presteert, maar we mogen niet vergeten dat samenwerking daarvan het fundament is. Gemeenten hadden een rol, hebben een rol en houden een rol. Het is cruciaal dat iedereen daarvan doordrongen is.”