PIKETDIENST BIJ DE GEMEENTE
“Een gat in de weg kun je niet laten zitten”
Een gat in het wegdek, een verstopt riool, een omgewaaide boom over de weg of een verzoek van de OvD bevolkingszorg om hekken te plaatsen bij een afgebrand pand. Zomaar wat voorbeelden van lokale spoedgevallen waarmee Peter Koopman van de gemeente Bergen om de zoveel tijd te maken heeft als hij buiten werkdienst op piket staat.
In het dagelijks leven is hij chauffeur op de containerwagen en rijdt hij “ongeveer van alles”, zoals hij het zelf zegt, zoals takken en zand, en stuurt hij als eerste medewerker van het serviceteam ongeveer zes collega’s aan. Daarnaast is hij ’s zomers om de vijf tot zes weken en ’s winters om de twee weken storingsleider voor Bergen en Schoorl. Dan staat hij van maandag tot maandag op piket voor spoedmeldingen. Het gebeurt zelden dat zijn telefoon helemaal niet gaat, zegt Peter Koopman. Vaak is het dan de meldkamer van de veiligheidsregio. “Soms heeft het spoed, soms kan het wachten tot de volgende ochtend. Aan gevaarlijke situaties moet meteen iets worden gedaan. Voor het plaatsen van hekken bijvoorbeeld ben ik ook wel eens wakker gebeld. Dat is prima. Daar is de piketdienst voor bedoeld, net zoals we ’s winters ook altijd paraat staan met het oog op mogelijke gladheid.”
Spoedgevalletje
Maar Peter en zijn collega’s worden ook wel eens uit bed gebeld voor een omgewaaide boom op een provinciale weg of voor een melding van buiten Bergen of Schoorl. “Daar gaan wij dan in principe niet over. Als de meldkamer er niet uitkomt probeer ik het wel op te lossen, maar onze taak is het formeel niet. Een omgewaaide boom op een provinciale weg is echt een taak voor de provincie. En onlangs bijvoorbeeld werd ik gebeld voor een spoedje in Egmond, maar ook dat is ons gebied niet. Ik heb de meldkamer toen verwezen naar Heiloo, maar dat kwam niet helemaal goed door. Uiteindelijk heb ik zelf de piketleider van Heiloo maar even gebeld.” Soms zijn meldingen ook niet voor iedereen even duidelijk. Zo werd bij de brand in restaurant Nieuw Westert in Egmond-Binnen nu bijna twee jaar geleden gevraagd om een ‘ov-ambtenaar’, herinnert Peter zich. “Ik heb zelf dertig jaar bij de vrijwillige brandweer in Bergen gezeten, dus ik ken het wereldje wel een beetje. Maar ik heb ook collega’s die niet weten dat daarmee iemand van openbare orde en veiligheid wordt bedoeld. Ik zeg ook wel vaker: geef die meldingen maar zoveel mogelijk door in Jip en Janneke-taal, dan gaat er zo min mogelijk mis.”
“Sommige dingen kunnen wachten, andere niet”
Gevaarlijk
Desondanks snapt hij het belang van de bereikbaarheid als geen ander: “Er zijn zaken die gewoon moeten worden opgelost. Daar zijn we ook voor. Een gat in de weg door een onverwachte verzakking of door een weggetrokken rioolputdeksel kun je niet zomaar laten zitten, dat is veel te gevaarlijk. Sommige dingen kunnen wachten, andere niet. In die gevallen is het goed dat ze bij ons terecht kunnen.”
Meldkamer: snel contact belangrijk
“Voor de meldkamer is het belangrijk dat we buiten de normale werktijden snel contact kunnen leggen met contactambtenaren van gemeenten als de situatie daarom vraagt”, zegt Jeroen Schoon. Hij is ambulancechauffeur in Noord-Holland Noord en daarnaast verpleegkundig centralist en calamiteitencoördinator in de meldkamer Noord-Holland. In die laatste functie heeft hij een sturende rol bij grotere incidenten, waarbij soms ook een beroep wordt gedaan op gemeenten. Volgens hem zorgen gemeentelijke contactambtenaren (de gangbare naam voor gemeentemedewerkers die buiten werktijd op hard piket staan) er door het oppakken van taken voor dat de hulpdiensten zich verder kunnen concentreren op de bestrijding. “Het proces kan op volle kracht door en dat is van groot belang”, aldus Jeroen Schoon. Als zij zijn gealarmeerd en zich bij ons hebben gemeld, dan weten we dat het in goede handen is, bij mensen die de lokale situatie en de weg goed kennen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als na een brand hekken nodig zijn om een terrein af te zetten of als sprake is van gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als een boom over de weg ligt. We weten dan dat het wordt opgepakt en kunnen verder met andere taken.”