Zij kunnen aan de lijn komen...

Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijftig mensen. In Code Oranje stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Rob Hooijberg en Rob Smeele.

Rob Hooijberg

  • senior specialist Leren, Innoveren & Kwaliteit Brandweer Noord-Holland Noord
  • Voorlichter van dienst Expertteam Bevolkingszorg

Rob Smeele

  • Beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid, gemeente Opmeer
  • Coördinator acute zorg / herstelzorg Expertteam Bevolkingszorg

Na 44 jaar een pieper op zak is het welletjes

Rob Hooijberg: Veiligheid en hulpverlening werden een deel van zijn leven en vormen de rode draad door zijn loopbaan. Maar na 44 jaar lang met een pieper op zak te hebben gelopen, is het welletjes, vindt ‘brandweerman’ Rob Hooijberg. Deze zomer legt hij zijn operationele taken bij de veiligheidsregio neer, stopt hij als voorlichter van dienst en verlaat hij het Expertteam Bevolkingszorg. Voor Code Oranje blikt hij kort terug. “De komst van het Expertteam in 2015 was een enorme verandering. Een immense stap voorwaarts. Ik was destijds al voorlichter en natuurlijk merkten ook wij dat zich een forse professionaliseringsslag voltrok, maar in de multidisciplinaire overleggen is dat destijds nóg nadrukkelijker gevoeld. In mijn brandweerloopbaan was vaak al duidelijk dat de bevolkingszorg-tak wel nodig was, maar niet voorhanden. Van regionalisering was in die tijd nog geen sprake en gemeenten kregen bevolkingszorg niet goed in de benen.” “Terugblikkend kun je zonder meer stellen dat met het Expertteam een kwaliteitsslag is gemaakt, waarbij het is gelukt de regie te nemen op de gemeentelijke participatie in de crisisorganisatie. Formeel, maar ook fysiek, met een netwerk van specialisten die 24/7 beschikbaar en inzetbaar zijn. Een team waarop je kunt rekenen. Tegelijkertijd is het mooie van het Expertteam dat het verspreid over de regio in omvang een behoorlijke groep is, maar ook weer niet zo groot dat je elkaar niet kunt leren kennen.”

“Het grootste compliment dat je het Expertteam kunt maken, is dat het erin is geslaagd Bevolkingszorg tot een volwaardige poot van de crisisorganisatie te maken”

Volwaardig “Het grootste compliment dat je het Expertteam in mijn ogen kunt maken, is dat het er – met steun vanuit de veiligheidsregio, uiteraard - in is geslaagd Bevolkingszorg tot een volwaardige poot van de crisisorganisatie te maken. Ik weet nog goed dat er in 2014 brand was bij de Oude Veiling in Zwaag en dat ik als voorlichter op een gegeven moment een plek in het CoPI (de crisisstaf ter plekke, red.) moest afdwingen. Ik moest moeite doen om betrokken te raken. Zoiets is vandaag de dag echt ondenkbaar. We zijn een vaste partner en daar mogen we trots op zijn, we hebben dat als team zelf voor elkaar gebokst.” “Het Expertteam wordt nog voortdurend beter. We groeien in kennis en kunde, maar ook in de uitvoering. Een voorbeeld dat ik in dat verband nog wel eens noem is het incident twee jaar geleden op een basisschool. Kinderen waren toen tweemaal kort achter elkaar onwel geworden in de gymzaal. We stonden als Expertteam niet alleen paraat in de warme fase, maar hebben de school en de gemeente direct daarna geholpen met het organiseren van onderzoek en bovendien gezorgd dat daarbij vaart werd gemaakt. Ik weet niet of dat zonder ons ook was gelukt – met die snelheid en die kwaliteit.”

Zelfredzaam “Het helderst op mijn netvlies staat een brand in Oosterend op Texel, in maart 2018. Het vroor dat het kraakte, het was ongelooflijk koud en er stond een snoeiharde wind. Texel is altijd ‘anders’, omdat het langer duurt voor we er vanaf het vasteland zijn. Maar bij die brand kon je zien wat zelfredzaamheid betekent, hoe de mensen voor elkaar zorgen en er voor elkaar zijn tot de hulp van buitenaf arriveert. Ik vond het indrukwekkend en ik heb bovendien fantastisch samengewerkt met de communicatiemensen van de gemeente Texel. Die hadden geen piket, maar stonden er gewoon. Uiteraard. Zo gaat dat daar.” “Ik heb me altijd met veel plezier voor het Expertteam ingezet. En het is mooi om te zien dat het zo’n succes is geworden, al blijft er natuurlijk altijd werk aan de winkel. Een van de uitdagingen voor de toekomst is in mijn ogen verkleining van het geografische gebied dat wij moeten bestrijken. Dat is een facet dat ik ter hand zou nemen. De officieren van dienst Bevolkingszorg bijvoorbeeld hebben het gebied in tweeën gesplitst, een beetje naar het voorbeeld van de brandweer, die zelf vier OvD’en op piket heeft staan. Als voorlichter bestrijk je de hele regio en dat is wel iets wat mij betreft aandacht behoeft, ook als je kijkt naar snelheid en slagkracht. De Rijp-Den Helder is een lang ritje, als het er op aankomt.”

“Ik vind het fijn om te kunnen helpen”

Rob Smeele: “Het veiligheidsdomein is helemaal mijn ding. Dat begon al op jonge leeftijd. Ik ben na mijn periode in militaire dienst naar de politieschool gegaan en heb vanaf 1981 zeventien jaar lang bij de politie in Den Haag gewerkt. Daarna gaf ik veiligheidstrainingen bij een training- en adviesbureau Falck en vervolgens kwam ik terecht bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. In die rol adviseerde en hielp ik gemeenten, deels ook via detachering. Zo’n 3,5 jaar geleden ben ik bij de gemeente Opmeer aan de slag gegaan.” “In mijn tijd bij de politie in Den Haag heb ik best heftige dingen meegemaakt. Gebeurtenissen ook die me altijd bijblijven. Een ervan is de Bijlmerramp, zondagavond 4 oktober 1992. Ik had net Studio Sport gekeken toen we werden opgeroepen. Het was ongelooflijk heftig – en ook qua organisatie en inzet niet te vergelijken met de manier waarop dat vandaag de dag gaat. Het maakte op iedereen diepe indruk.”

“Het helpt als je bij grote incidenten met je voeten in de modder hebt gestaan”

“Ik ben vorig jaar juli officieel bij het Expertteam gekomen, nadat ik al een tijdje op de ‘reservebank’ had gezeten. Ik heb me aangemeld omdat ik denk dat ik iets kan toevoegen. Ik zit veertig jaar in het veiligheidsvak en ik vind dat ik op deze manier een bijdrage aan de samenleving kan geven. Eerder deed ik dat onder meer ook als voorzitter van de Reddingsbrigade in Petten. Die functie heb ik destijds aangepakt om iets te kunnen betekenen voor mijn eigen dorp. Ik merk nu dat de ervaring die ik meebreng heel handig is. Ik ken de structuren, weet een beetje hoe de hazen in alle disciplines lopen. En het helpt als je bij grote incidenten met je voeten in de modder hebt gestaan.” “Ik heb sinds ik bij het Expertteam ben gekomen al best wat inzetten gehad. Een gaslek, een brand. Begin mei had ik dienst en kreeg ik eerst een melding dat er in het IJsselmeer mensen in het water waren geraakt en afdreven, gevolgd door het bericht dat het om ongeveer dertig personen zou gaan. In dat soort gevallen ga ik altijd per definitie uit van het slechts denkbare scenario. Ik ben gaan rondbellen en kwam uit bij een scheepswerf in Wieringerwerf en had de opvanglocatie al rond toen het bericht kwam dat het om tien mariniers ging die bezig waren met een oefening.” “De mensen zijn uiteindelijk wel uit het water gehaald, maar de grootschalige opvang was niet nodig. Niettemin merk je wel meteen hoezeer je van toegevoegde waarde kunt zijn. Als coördinator acute zorg/herstelzorg werk je op de achtergrond, maar het mooie is het vooruit denken, het stappen zetten. Daarmee kun je als de nood echt aan de man komt het verschil maken. Dat maakt deze taak ook zo mooi. Ik ben geen jonge hond meer, maar wel heel erg dienstverlenend. Ik vind het fijn om te kunnen helpen. Wat het wat mij betreft extra mooi maakt, is dat in een team van zeer gedreven en vakkundige professionals te doen.”