Marga Dekker neemt afscheid van Expertteam Bevolkingszorg

“Lokale rol blijft aandachtspunt”

Ze maakte de ontwikkelingen op het terrein van het gemeentelijke veiligheidsbeleid vanaf 1992 mee. Eerst in de gemeente Koggenland, later in de Noordkop en de laatste elf jaar in de gemeente Heerhugowaard. Binnenkort gaat Marga Dekker met pensioen, nadat ze in september al afscheid nam van het regionale Expertteam Bevolkingszorg. “De lokale rol blijft aandachtspunt.”

Terugblikkend, zegt ze halverwege het gesprek, is ze het meest verbaasd dat het regionale startmodel voor het organiseren van Bevolkingszorg in Noord-Holland Noord nog steeds grotendeels intact is. “Normaliter bedenk je iets, ga je van start, kijk je hoe het werkt en zie je waar het schip strandt. Maar deze boot vaart nog steeds door, op dezelfde manier zoals we het ooit hebben bedacht en zelfs voor een groot deel met dezelfde mensen. Dat is toch wel iets bijzonders.” Bij de gemeente Heerhugowaard maakte ze van binnenuit mee hoe de overtuiging groeide dat het regionale model voor de crisisorganisatie in de Bevolkingszorg onder een goed gesternte was geboren. “De afgelopen jaren is dat besef meer en meer ingedaald. Natuurlijk hebben we niet meer van die grote incidenten gehad zoals met de duinbranden in Schoorl en Bergen in 2009 en 2010 – belangrijke markeerpunten als het om de ontwikkeling van bevolkingszorg gaat -, maar ook mét zulke grote rampen ben ik ervan overtuigd dat deze opzet zich zou hebben geworteld.”

Tocht

Het belangrijkste aandachtspunt – al vanaf het begin in 2015 – is de betrokkenheid van de gemeenten. Tot het moment dat het Expertteam aantrad, waren gemeenten zelf volledig verantwoordelijk voor bevolkingszorg. Met een crisisorganisatie die buiten de deur werd geparkeerd en uit zicht raakte, kwam ook de betrokkenheid van de gemeenten op de tocht te staan. “Er is de afgelopen jaren natuurlijk hard gewerkt om dat beeld te kantelen, maar het is nog steeds wel een ding. Bevolkingszorg zit op afstand, het vraagt niet de dagelijkse aandacht. Dat is niet in alle gemeenten een probleem, maar wel in een aantal. En daar moet energie naar blijven uitgaan. Want je hebt altijd plaatselijke mensen nodig bij grote incidenten. Is het niet voor noodopvang dan wel voor dranghekken. Het Expertteam kan dat niet zonder de gemeenten.” Gemeenten moeten dan ook actief zijn en blijven als het gaat om bevolkingszorg, zegt ze. “Zorgen dat ze de Gemeentekaart blijven bijhouden, zorgen dat ze hun medewerkers enthousiast houden. Uitleggen hoe het systeem werkt, dat ze kunnen worden gebeld door een vreemde, door wie ze aan het werk kunnen worden gezet. Gemeenten moeten ook borgen dat mensen op cruciale plekken buiten kantoortijden bereikbaar zijn. Soms gaat dat nog wel eens mis en moet het Expertteam naar alternatieven zoeken en gaat kostbare tijd verloren. Dat is wel iets om aandacht aan te blijven geven.”

“Deze boot vaart nog steeds door, op dezelfde manier zoals we het ooit hebben bedacht”

Hands-on

In de nieuwe gemeente Dijk en Waard – zoals Langedijk en Heerhugowaard na de herindeling per 1 januari aanstaande gaan heten – heeft de gemeentelijke positionering van veiligheid alle aandacht gekregen. Marga Dekker: “Een half jaar voor de ambtelijke fusie zijn we met alle AOV’ers bijeengekomen. De samenwerking was vanaf de eerste minuut heel hands-on. Geen verschil in visie, geen verschil in cultuur, veel eensgezindheid. Dat er momenteel nog steeds twee verschillende besturen zijn is misschien wat lastig, maar dat is te overkomen en ambtelijk loopt de samenwerking zeker op de gebieden van veiligheid en communicatie al vanaf het eerste moment enorm soepel.” Binnen het Expertteam is sprake van een gestage, positieve ontwikkeling, meent ze. Steeds meer finetuning, steeds meer bekwaamheid. Een punt van aandacht noemt ze informatiemanagement. “Het is zaak dat mensen allemaal dezelfde informatie hebben en daar schort het nog wel eens aan. De coördinatie en afstemming tussen de diverse secties qua informatiemanagement gaat wel steeds beter, vind ik, in dat opzicht zijn wel stappen gezet.”

Optimistisch

Naar de toekomst toe is ze optimistisch gestemd. “Als je kijkt naar bevolkingszorg, dan is onmiskenbaar gezorgd voor professionalisering. Er ligt een hele solide basis, die de afgelopen jaren gestaag steeds verder is uitgebouwd. Bevolkingszorg is binnen de rampenbestrijding een volwaardige kolom geworden. Qua organisatie wordt het steeds meer een kwestie van de puntjes op de i zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt.”