Zij kunnen aan de lijn komen...
Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijftig mensen. In Code Oranje stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Richelle Baltus en Guido Schipper.
Richelle Baltus
- Accountmanager Bedrijven / Economische Zaken, gemeente Medemblik
- Coördinator acute zorg herstelzorg Expertteam Bevolkingszorg
Guido Schipper
- Gebiedscoördinator en (op piket) AOV-functionaris bij de gemeente Schagen
- Officier van Dienst Bevolkingszorg
Ik weet hoe belangrijk het is jezelf veilig te voelen
Helemaal nieuw in het Expertteam Bevolkingszorg is ze niet. Maar de taak die ze sinds kort vervult is dat wel voor Richelle Baltus. Zij was tot en met afgelopen zomer actief als communicatieadviseur van het Regionaal Operationeel Team (ROT), maar heeft die functie verruild voor die van coördinator acute zorg en herstelzorg. Richelle: “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Is altijd al zo geweest en dat is wie ik ben! Het is de reden dat ik me naast mijn eigenlijke werk inzet op het gebied van bevolkingszorg. Is er een keer een incident, dan sta ik vooraan om te helpen. Ik vind veiligheid een groot ding. Ik heb persoonlijk meegemaakt hoe belangrijk het is om je veilig te voelen en de veiligheid van andere mensen te borgen.” “Ik was hiervoor communicatieadviseur van het ROT. Dat ben ik zo’n 3,5 jaar geweest. Een voormalige collega tipte me destijds over die functie. Ik zag er eerst best een beetje tegenop. Ik vond het een grote verantwoordelijkheid, maar het sprak me aan. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, een brief geschreven en werd uitgenodigd voor een gesprek. De rest is geschiedenis.”
“We hebben nú die hekken nodig!”
“In die periode was ik bij de gemeente Koggenland werkzaam op de afdeling communicatie, onder meer als redacteur van de gemeentekrant. Toen ik overstapte naar mijn huidige functie bij de gemeente Medemblik merkte ik al snel dat het lastig was de ‘touch’ te houden met het communicatievak als je er niet dagelijks in werkt. Dus toen het voorstel kwam die functie in te ruilen voor wat ik nu doe, was ik er snel uit. Dit past goed bij mij.” “Wat mij aanspreekt in mijn nieuwe taak is dat het ‘over all’ een wat actievere functie is. Je moet dingen regelen, dat zit in mij. Verder heb ik best veel kennis die goed van pas komt. Ik weet binnen gemeenten wie waar over gaat en waar ik de mensen én de info kan vinden. Ik ken de weg, dat scheelt. Dus ook in dat opzicht ben ik op mijn plek.” “Wat mij ook aanspreekt, is dat ik op een andere manier in het incident kom te staan. Als communicatieadviseur van het ROT ben je óók heel nadrukkelijk bezig met de lange termijn. Als coördinator acute zorg en herstelzorg ben je zeker in eerste instantie meer bezig met de korte termijn: ‘We hebben nú die hekken nodig!’. De oefeningen die ik heb meegedraaid hebben dat beeld bevestigd. De dynamiek en het snelle schakelen dat wordt gevraagd spreken mij zeer aan. Het lijkt mij mooi op deze manier een steentje bij te dragen aan een veilige leefomgeving.”
Ik wil met mijn voeten in de klei staan
Guido: “Dat ik bij de gemeente Schagen naast mijn reguliere taak elke zes weken de piketfunctie van AOV’er vervul, heeft een specifieke reden. Incidenten hebben vaak vervelende gevolgen en ik vind het mooi van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor mensen die hulp nodig hebben. Dat heeft ook een rol gespeeld bij mijn aanmelding voor het Expertteam; ik wil graag helpen. Dat er ook wat stress en adrenaline bij komt kijken, maakt het een mooie aanvulling op mijn dagelijkse bezigheden.” “Ik ben op 1 oktober begonnen als OvD en had al vrij snel een eerste piketweek – zonder verdere incidenten overigens. Dat ik in het Expertteam als OvD aan de slag ben gegaan, komt doordat ik de behoefte had met mijn voeten in de klei te staan. Daar komt bij dat je in de positie van OvD de directe tegenhang bent van de AOV’er. Het is daarmee ook een rol die ik gemakkelijk kan pakken.” “Actief bij de veiligheidsregio meegedraaid had ik niet eerder. Ik kende de veiligheidsregio inhoudelijk uiteraard wel vanuit mijn AOV-rol. Daarnaast ben ik wel eens aangeschoven bij het Veiligheidshuis voor een casus die mijn rol als gebiedscoördinator raakte. Ik had op zich ook wel al interesse om iets te gaan doen. Toen er daadwerkelijk vraag kwam naar een OvD, heb ik mijn belangstelling kenbaar gemaakt.”
“Het scheelt voor gemeenten enorm te weten dat een grote groep specialisten 24/7 op piket klaarstaat”
“Ik heb niet altijd al ‘iets’ met veiligheid gehad. Dat is langzaam ontstaan. Mijn achtergrond ligt in de wegenbouw en pas op een gegeven moment ben ik geswitcht naar het gemeentewerk. Eerst acht jaar in Alkmaar, en bijna drie jaar geleden naar Schagen. In Alkmaar heb ik in 2014 het Koningsdagbezoek van de Koninklijke familie aan De Rijp mogen organiseren. Ik had de coördinatie over alles wat buiten gebeurde. Het was een openbaring om te zien wat daar allemaal bij kwam kijken. Daar is mijn belangstelling gewekt voor evenementen en veiligheidsaspecten. Het moest in één keer staan, de ogen van het gehele land waren op ons gericht. Het was een immense uitdaging op het gebied van crowd management en veiligheid. En het verbond enorm, vond ik, zoiets in nauwe samenwerking neerzetten. Het smaakte naar meer in elk geval.” “Op het gebied van bevolkingszorg denk ik dat onze regio een goed model heeft ontwikkeld. Ten tijde van mijn andere opleidingen hoorde ik altijd al dat Noord-Holland Noord vooruitstrevend was, en ik geloof oprecht dat dit een zeer toekomstbestendig model is. Het scheelt voor gemeenten enorm om deze back-up te hebben en te weten dat een grote groep specialisten 24/7 op piket klaarstaat. Je bent er niet van afhankelijk of iemand de telefoon opneemt. Dat is een buitengewoon fijne wetenschap.”