Zij kunnen aan de lijn komen...

Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijftig mensen. In Code Oranje stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Jenny Hamel en Luc Mulder.

Jenny Hamel

  • Toezichthouder rechtmatigheid Wmo en Jeugd, gemeente Alkmaar
  • Hoofd Informatie Bevolkingszorg (HIN)

Luc Mulder

  • Toezichthouder ruimtelijke ordening, gemeente Texel
  • Hoofd Informatie Bevolkingszorg (HIN) in opleiding

Mooi om iets bij te dragen

Ze snuffelde al eerder aan de veiligheidsregio, eerst toen ze als zorgbemiddelaar veel te maken had met het Veiligheidshuis en later nog eens toen ze werkte voor de GGD. Ze solliciteerde naar de functie van HIN op aanraden van een voormalige collega bij de gemeente Alkmaar. En daar heeft Jenny Hamel tot nu toe geen spijt van. Jenny: “Mijn functie bij de gemeente Alkmaar bestaat pas een jaar. Het is een volledig nieuwe rol, veel moet simpelweg nog ontdekt worden. Daardoor is er relatief weinig structuur. Toen ik daar een keer wat over riep, stuurde mijn toenmalige collega de advertentie door voor de nevenfunctie van Hoofd Informatie Bevolkingszorg. ‘Moet je doen’, zei ze, ‘structuur te over’. En inderdaad, afgemeten aan wat ik er tot nu toe van heb gezien heeft ze geen woord te veel gezegd.” Maar er speelden wel meer dingen mee. Dienstbaarheid aan de samenleving, om eens iets te noemen. “Ik vind het hartstikke mooi om iets te kunnen bijdragen en als dingen die ik doe maatschappelijke waarde hebben. Met een wandeling geld ophalen voor het goede doel, bijvoorbeeld. Ook heb ik als vrijwilliger bij ‘Rocking Up X-Mas’ geholpen kerstpakketten te verspreiden onder gezinnen die een lastige periode doormaakten. Daarnaast werken in mijn schoonfamilie mensen bij de brandweer en de Ambulancedienst. Dat heeft mijn interesse in de veiligheidsregio wel vergroot. Het is heel zichtbaar, tastbaar en invoelbaar werk. Voor bevolkingszorg geldt dat ook.”

“Ik vind het hartstikke mooi om iets te kunnen bijdragen

en als dingen die ik doe maatschappelijke waarde hebben”

In het Expertteam is ze kersvers. Eind mei had ze haar derde trainingsdag, een graadmeter om te kijken of ze inmiddels voldoende handvatten aangereikt heeft gekregen om zelfstandig mee te draaien in de piketdiensten. “Ik heb er alle vertrouwen in, al heeft het mij allemaal ook een beetje overvallen. De structuur is heel helder, heel plezierig, aan de andere kant komt er veel op me af. Toen ik de eerste keer al die afkortingen van functies en teams zag, dacht ik: mijn hemel, hoe ga ik dat ooit uit elkaar houden en ónthouden? Maar ik ben onderdeel van een team, er is een appgroep, als ik collega’s vraag even mee te denken komt het vast goed.” “Mijn ervaringen tot nu toe zijn heel positief. Ik draai mee met oefeningen en dan valt me met name op hoe heel veel mensen met respect voor elkaars expertise samenwerken aan een gemeenschappelijk doel en zich daarvoor met ziel en zaligheid inzetten. Ik vind dat mooi om te zien. Onlangs heb ik op één dag tweemaal bij dezelfde oefening meegedaan. Dan zie je: verschillende groepen, andere mensen, twee collega’s in mijn functie die het ieder op hun eigen manier doen. Niet goed of fout, maar op een andere manier toewerken naar dezelfde, goede uitkomst. Het was heel leerzaam en onderstreepte bovendien dat er niet één weg is die naar Rome leidt. Ik stond voor het middagdeel ingeroosterd en was er onbedoeld te vroeg, maar achteraf was het voor mijzelf een hele nuttige vergissing.”

Altijd het verschil willen maken

Hij werkte 26 jaar bij de politie toen hij zijn loopbaan een geheel andere wending gaf. Toch zit het veiligheidsdenken nog volop in zijn genen. Veel bedenktijd had hij niet nodig toen de veiligheidsregio een hoofd informatie bevolkingszorg (Hin) zocht. Nu is Luc Mulder hoofd informatie in opleiding. Een mooie nevenfunctie, vindt hij. “Ik zie veel parallellen met de politie.” Luc: “Ik ben begonnen bij de toenmalige rijkspolitie Edam-Volendam. Later werd ik wijkagent in Monnickendam om vervolgens de overstap te maken naar het KLPD. Daar was ik specialist binnenvaart bij de waterpolitie in Amsterdam. Ik heb een blauw hart en als ik oud-collega’s tegenkom voelt het nog steeds als een warm bad, maar op enig moment heb ik toch de keuze gemaakt weg te gaan. Vier jaar lang was ik daarna reservestuurman bij TESO en stuurde ik de veerboot van Den Helder naar Texel en vice versa, tot anderhalf jaar geleden deze functie bij de gemeente voorbijkwam. Het is een fijne job, in een heel plezierig, collegiaal team.” “Ten tijde van mijn periode bij TESO woonde ik op Texel. Daar was ik vrijwillig teamleider van het noodhulpteam van het Rode Kruis. Inmiddels woon ik in Julianadorp en heb ik die functie neergelegd. Daarmee ontstond ook ruimte om iets anders te gaan doen. In dat opzicht kwam de functie van Hin op een prima moment voorbij. Er was ruimte voor iets anders.”

“Behulpzaam zijn, helpen het verschil te maken, dienstbaar aan de samenleving: het hoort een beetje bij me.”

“Dat er iets in de plaats zou komen, stond voor mij wel vast. In Artikel 3 van de Politiewet staat als een van de taken van de politie het verlenen van hulp aan diegenen die dit behoeven. Die zinsnede is in de loop van de jaren onderdeel van mezelf geworden. Gevoelsmatig ben ik heel nauw bij deze tak van sport betrokken. Behulpzaam zijn, helpen het verschil te maken, dienstbaar aan de samenleving: het hoort een beetje bij me.” “Als Hin kom ik eigenlijk net kijken. Ik ben nog in opleiding en kom daarna op het reservebankje te zitten, tot in het Expertteam ruimte ontstaat. Maar ik draai al wel mee in oefeningen en dan is er vooral veel herkenning: de GRIP-structuur, de samenwerking met andere ketenpartners: inhoudelijk zijn er veel raakvlakken met het werk bij de politie zelf. Al is de positie die ik als Hin inneem natuurlijk een geheel andere.” “Binnen de functie zelf heb ik veel aan mijn achtergrond, heb ik al gemerkt. Je moet snel kunnen schakelen, informatie die binnenkomt verwerken, duiden en analyseren, vooruitdenken en accuraat zijn. Het zijn bij de politie kernwaarden in het werken en hier kom ik ze weer tegen. Ik weet nog niet exact wanneer ik definitief kan instromen, maar als het zover is dan hoop ik veel profijt te hebben van die ervaring.”