Zij kunnen aan de lijn komen...

Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijftig mensen. In de nieuwsbrief stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Suzan Feenstra en Mirjam Delaere.

Suzan Feenstra

  • beleidsadviseur gezondheid, accounthouder GGD (incl. Veilig Thuis) gemeente Medemblik
  • coördinator acute en herstelzorg

Mirjam Delaere

  • medewerker drank- en horecawet en bijzondere wetten gemeente Koggenland
  • coördinator acute en herstelzorg

“Het is een heel hecht, professioneel team”

Suzan: “Ik maak pas relatief kort deel uit van het Expertteam. Eigenlijk was het collega Mark Hopman die mij enthousiast maakte, waardoor ik dacht: de functie van coördinator acute en herstelzorg past wel bij mij. Het biedt me daarnaast de kans in een andere organisatie te kijken. De veiligheidsregio is iets heel anders dan de gemeentelijke organisatie.”


“Ik ben tot nu toe nog niet opgeroepen geweest. Ik draai mee in het piketschema en doe mee aan oefeningen. Oefenen hoort erbij, het is de basis. Daar komt bij: het gebeurt niet heel vaak dat zich GRIP 2-incidenten voordoen – en dan komen wij natuurlijk pas in actie. Ik heb nu tweemaal een GRIP 1-incident meegemaakt. Dan worden we niet opgeroepen, maar dan houd je met een schuin oog wel in de gaten wat er gebeurt.”

“Ik belandde in een hele andere wereld, waar je als inwoner geen benul van hebt, waarin van alles gebeurt en aan de gang is”

“Onlangs deed ik mee met een grote oefening die draaide om langdurige uitval van elektriciteit. Ik vond het mooi om mee te maken. Ik belandde in een hele andere wereld, waar je als inwoner geen benul van hebt, waarin van alles gebeurt en aan de gang is om de storing te verhelpen. Het was ongelooflijk indrukwekkend om te zien hoe professioneel en daadkrachtig verschillende organisaties aan hetzelfde doel werkten. En tegelijkertijd mooi om onderdeel te zijn van dat proces.”


“Het Expertteam heb ik leren kennen als een hele hechte, professionele club. Iedereen vervangt elkaar graag, collega’s staan meteen klaar als je een keer je dienst niet kunt draaien. Ook inhoudelijk kun je steeds op elkaar terugvallen. Dat geeft een goed gevoel.”


“Voor 2015 was ik bij de gemeente Medemblik ook betrokken bij bevolkingszorg, maar ik denk dat dit een bestendiger model is. Een van de belangrijkste taken is vanuit een specifieke expertise voortdurend oefenen op wat er kan gebeuren. Voor de komst van dit team was die kennis vooral versnipperd. Af en toe was er een cursus – en dat was het. Nu zit er een professioneel, goed voorbereid en op elkaar ingespeeld team klaar. Een enorme vooruitgang, als je het mij vraagt.”


“Voor mij persoonlijk heeft het werken binnen dit team ook toegevoegde waarde. Je doet kennis en knowhow op, die je ook in je eigen werk inzet, zoals ‘scenario-denken’: wat gebeurt er als ik dit doe? Hoe pakt dat uit? Wat zijn de voordelen? Wat de nadelen? Het is in die zin ook voor mijzelf echt een mooie aanvulling op mijn huidige werk.”

“Het is mooi iets voor de medemens te doen”

Mirjam: “Ik ben vorig jaar mei bij het Expertteam gekomen. Een collega maakte mij attent op een vacature. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de veiligheidswereld. Vóór de regionalisering werkte ik een dag per week bij de vrijwillige brandweer, maar dat is gestopt. En in mijn werk heb ik veel met de veiligheidsketen te maken. Raakvlakken voldoende, zonder echte persoonlijke betrokkenheid. Tot vorig jaar.”


“Ik heb tot nu toe twee inzetten gehad en eenmaal ondersteund in een GRIP 1-situatie, maar dat laatste kon gewoon vanuit huis. In mijn tweede piketweek was het vorig jaar wel meteen goed raak, met een brand in een bakkerij in het centrum van Schagen op het moment dat het daar kermis was. Dat was een behoorlijke vuurdoop.”

“In mijn dagelijkse werk profiteer ik sterk van wat ik leer als lid van het Expertteam”

“Het werk voor het Expertteam voldoet aan de verwachtingen, maar ik ben wel blij met de inzetten die ik tot nu toe heb gehad. We trainen en oefenen regelmatig en dan is het fijn als je de dingen die je oefent in de praktijk kunt brengen. Daarnaast vind ik het mooi iets voor mijn medemens te kunnen doen. Jaren geleden wilde ik bij de brandweer. Door allerlei omstandigheden kwam het er toen niet van. Inmiddels heb ik een zoon en een dochter en is de brandweer me iets te gevaarlijk. Daarnaast is dit werk goed in te plannen: ik heb eens in de zes weken piket en daar kan ik eenvoudig rekening mee houden. Anders sta je 24/7 paraat, kan het elk moment raak zijn. Dat is voor mij lastiger in te vullen. Op deze manier kan ik toch iets betekenen.”


“Het Expertteam is echt superleuk, heel collegiaal. Iedereen doet zijn werk bovendien vanuit passie, dat proef je aan alles. We zien elkaar eens per een of twee maanden tijdens bijeenkomsten. Dat versterkt de onderlinge band en dat doet de veiligheidsregio echt heel goed. En in mijn dagelijkse werk profiteer ik sterk van wat ik leer als lid van het Expertteam. Neem bijvoorbeeld het denken in scenario’s. Als gemeente kijken wij heel erg naar regels. Brandweer en politie focussen op risico’s en mogelijke impact. Je komt in aanraking met een heel andere manier van denken. Je vliegt onderwerpen breder aan. Bovendien leer je mensen en hun manier van denken kennen en dat werkt door in de samenwerking. Ik steek er echt een heleboel van op.”