Enthousiaste reacties na presentatie tijdens themadag


Op reis door de wereld van AI

ChatGPT, CoPilot, Claude, Gemini, Mistral: kunstmatige intelligentie (generatieve AI) verspreidt zich als een olievlek door organisaties en werkprocessen. Maar wat kun je er precies mee? Voor de crisisfunctionarissen van crisiscommunicatie was er tijdens de themadag AI een lezing, gevolgd door een sessie in subgroepen. De reacties waren overwegend enthousiast.

“Het was buitengewoon informatief. Maar ik miste het uitproberen, het was vooral veel luisteren”, zegt Carla Nijsten, voorlichter van dienst in het expertteam. “We kregen heel erg veel aangereikt en dat was zinvol, maar iets er mee doen zat er helaas niet in. Ik was er graag mee aan de slag gegaan om zo ook wat gevoel te ontwikkelen bij de tips die we allemaal kregen.”

Bewustwording

Erik Muller, hoofd informatie bevolkingszorg in het expertteam, is wat positiever. “Ik vond de gastspreker bijzonder goed. Ik heb inmiddels meerdere AI-trainingen gevolgd en ik vond dat hij de juiste thema’s aansneed. Inhoudelijk was het van toegevoegde waarde. Het was helemaal een zinvolle dag, naar mijn mening, alleen al vanwege de discussie die na afloop op gang kwam in de subgroepjes.”

In zijn eigen groepje draaide het al snel om bewustwording, blikt hij terug. “We begonnen met vragen als wat ermee mogelijk is en in hoeverre mensen het nu al gebruiken, maar we kwamen al snel uit op het punt van de informatiebeveiliging. Wat kun je wel en niet in AI-systemen stoppen? Waarmee moet je oppassen? En dat was interessant, want er is een heel bewuste groep, maar ook een groep mensen die vooral het gemak ziet en niet zozeer oog heeft voor de eventuele gevaren.”

Hij vond het ontbreken van een praktische component geen groot gemis, al was het “wel erg leuk geweest als we hadden kunnen oefenen in het bouwen van de ‘agents’ die tijdens de plenaire sessie voorbijkwamen”, zegt hij. ‘Agents’ worden gevoed met prompts (opdrachten) en stellen een AI-tool (zoals ChatGPT) in staat meerdere opdrachten achter elkaar te vervullen, bijvoorbeeld eerst informatie over een bepaald onderwerp te zoeken, die informatie samen te vatten en vervolgens te verwerken in een e-mail. “Dat zou wel echt iets hebben toegevoegd”, zegt Erik Muller. Hij vindt ook dat de presentatie inhoudelijk wat meer op de wereld van de veiligheidsregio’s en de toepassing van veiligheidsdoeleinden had mogen zitten. “Maar dat is wellicht iets voor een vervolgsessie in de toekomst. Het deed aan de kwaliteit niets af.”

“Ik heb een hoop opgestoken, bijvoorbeeld van de manier waarop je betere prompts kunt maken en AI daarmee beter kunt laten functioneren”

Leerzaam

Ook Janine Moddermann, in het dagelijks leven adviseur communicatie bij de veiligheidsregio en daarnaast voorlichter van dienst in het expertteam, blikt enthousiast terug. “We hebben bij de veiligheidsregio al vaker AI-sessies gehad, we kunnen AI onder voorwaarden ook inzetten in ons werk, maar ik vond de presentatie van hoog niveau. De basis was bij mij bekend, maar ik heb toch een hoop opgestoken, bijvoorbeeld van de manier waarop je betere prompts kunt maken en AI beter kunt laten functioneren.

Ook vertelde hij het leuk en was zijn verhaal gemakkelijk te volgen. Het was misschien niet de echte verdiepingsslag waarop ik stiekem een beetje had gehoopt, maar ik vond het absoluut de moeite waard.” Als er al iets op de bijeenkomst was aan te merken, dan had het wat haar betreft betrekking op de manier waarop AI in de crisiscommunicatie kan worden toegepast. “Want dat ontbrak een beetje. Een stukje praktijk erin was ook mooi geweest. Maar dat doet aan het geheel niets af. Voor mij was het een dikke voldoende.”

De presentatie

Tijdens de bijeenkomst over AI nam gastspreker Jean-Luc Laval van Bureau Reuring de circa vijftig aanwezigen in iets meer dan anderhalf uur tijd mee op reis door de wereld van AI. Hij schetste hoe veel organisaties worstelen met AI en veel bedrijven zich er op storten “omdat ze het gevoel hebben dat ze er iets mee moeten”. Om zijn toehoorders iets van het huidige, alom heersende urgentiegevoel mee te geven, dook hij aan het begin van zijn presentatie in de laatste jaarspeech van Google-CEO Sundar Pichai. “Die draaide volledig om AI. Het woordje ‘Eeee-Aai’ viel in veertig minuten 121 keer. Dat zegt wel voldoende. Voor de techbedrijven is AI de toekomst. Het houdt de gemoederen meer dan bezig”, zei hij.

Jean-Luc sprak uitgebreid over het fenomeen generatieve AI en de slimme chatbots die de digitale wereld op dit moment bevolken: ChatGPT, van OpenAI, Copilot, van Microsoft, Claude, van Anthropic, Gemini, van Google en ‘Le Chat’, van de Europese tegenhanger Mistral. Hij ging in op de taalmodellen waarvan ze gebruik maken (“In een taalmodel zit geen taal, alleen wiskundige formules”), de tekortkomingen van de generatieve taalmodellen (“Ze kunnen niet rekenen en niet redeneren”) en het belang van een goede prompt (“Hoe je een vraag stelt is bepalend voor de informatie die je terugkrijgt”), wat hij onder meer demonstreerde aan de hand van een gesproken opdracht aan ChatGPT. Daarnaast ging hij in op het maken van ‘agents’ en het gebruik ervan. Zo zijn er al ‘agents’ die complete website kunnen bouwen.

Dat er nadelen aan AI kleven, is evident, zei hij. “Denk aan de toenemende afhankelijkheid die we al zien ontstaan, de fouten die de AI-systemen zullen blijven maken, auteursrechtelijke kwesties en het verlies van banen. Maar we hebben te maken met een fenomeen dat niet meer is weg te denken.” Met een duik in het verleden refereerde hij aan wiskundeleraren die ooit massaal in verzet kwamen tegen de komst van de rekenmachine. “Maar uiteindelijk heeft die meer goed dan kwaad gedaan. Dat gebeurt met AI ook. Het is een techniek en hoe je die gebruikt bepaalt de invloed. Maar het wordt uiteindelijk allemaal beter-der, leuker-der en sneller-der”, zei hij met een glimlach. “Daar twijfel ik niet aan.”

Jean-Luchad voor de toehoorders ook een handvol praktische tips. De belangrijkste:

  1. Zorg voor een zo duidelijk mogelijke prompt (“Maak voor mij een samenvatting”).
  2. Plaats AI in een rol (“Als expert in natuurkunde kun jij mij vast helpen met het volgende …”) en de kwaliteit van de output gaat omhoog.
  3. Geef goede parameters aan (bijvoorbeeld: leg dit eens uit op niveau havo-3) en je krijgt antwoord op maat en het juiste niveau.
  4. Maak gebruik van emoties (“Take a deep breath, Chat. Je kunt het! Mijn bedrijf hangt ervan af!”). AI presteert beter als je aardig bent en emoties toevoegt.
  5. Laat AI zichzelf beoordelen (“Geef jezelf op alle onderdelen een cijfer van 1 t/m 10 en alles wat onder de 8 is doe je opnieuw”). Het bevordert de prestaties.
  6. Geef extra instructies aan AI (“Lees de vraag nog een keer door voor je antwoordt”) en je bevordert de kwaliteit van de output. Datzelfde gebeurt door AI even rust te gunnen (“Laten we even pauzeren, gaan we zo weer verder”).