Zij kunnen aan de lijn komen...
Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ongeveer 75 personen. In Code Oranje stellen wij deze keer drie mensen uit het team voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen: Daniël van Kooij, Falco Hoekstra en Jesse Mell.
Daniël van Kooij (42)
- Beheerder openbare ruimte (civiele techniek) bij de gemeente Opmeer
- Officier van Dienst Bevolkingszorg
Falco Hoekstra (36)
- Strategisch adviseur havens en luchthaven gemeente Den Helder
- Hoofd Informatie sectie Bevolkingszorg
Het hulpverlenersbloed kruipt waar het niet gaan kan
Daniël: “Ik heb in mijn werk altijd met de buitenruimte te maken gehad. Op mijn zeventiende ben ik bij de gemeente Naarden begonnen als sportparkmedewerker. Later werd mijn werkterrein de openbare ruimte – ik heb nog een tijdje op de vrachtwagen en veegmachine gereden – en weer wat later werd ik sportparkbeheerder.”
“Ik ben geboren en getogen in ’t Gooi. Mijn vrouw komt uit Noord-Holland Noord. We hebben eerst een tijd in Naarden en Huizen gewoond, maar op een gegeven moment wilde ze dolgraag terug naar deze regio. In 2016 zijn we verhuisd naar Opmeer. Ik heb nog zo’n anderhalf jaar gependeld, maar het dagelijks op en neer reizen was best zwaar. Uiteindelijk ben ik medio 2017 bij de gemeente Opmeer aan de slag gegaan. Ik heb eerst zes jaar gewerkt als toezichthouder openbare ruimte, anderhalf jaar geleden werd ik beheerder.”
“Voordat we in Opmeer gingen wonen, zat ik altijd bij de vrijwillige brandweer. Ik was vrijwilliger in Naarden en toen wij verhuisden naar Huizen ook daar. In Naarden bleef ik als ‘opstapper’, omdat ik daar overdag werkte. Ik ben daar na de verhuizing mee gestopt, mede door tijdgebrek. We hadden twee jonge kinderen en ik had mijn handen vol aan het huis dat we hadden gekocht, dat moest worden opgeknapt. Ik kan niet zeggen dat ik het enorm miste, maar ik word tot de dag van vandaag wél altijd getriggerd door een pager die afgaat of rode auto’s met blauwe zwaailichten die voorbijkomen. Met Mark Neesen, mijn directe collega, had ik het daar wel eens over. Hij is ook OvD Bevolkingszorg. Vorig voorjaar zei hij ineens: ze zijn op zoek naar een OvD Bevolkingszorg, iets voor jou?”
“Ik ben nog aan het leren, maar heb tweemaal echt wel gemerkt dat ik een steentje heb kunnen bijdragen”
“Ik heb toen geschreven, ben aangenomen en na een korte opleiding aan de slag gegaan. Mijn achtergrond als brandweerman is enerzijds een voordeel, maar het is anderzijds een valkuil. Ik moet bij incidenten goed opletten dat ik niet als brandweerman ga denken en doen en zorgen dat ik dicht bij mijn eigen processen blijf.”
“De dynamiek en de spanning van het onverwachte trekt me aan, maar dat is niet de enige reden dat ik heb gesolliciteerd. Het hulpverlenersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Zoiets zit in je en speelt altijd mee, bij mij tenminste wel. Daarnaast vond ik het mooi om een hele andere wereld in te stappen en zo weer nieuwe mensen te leren kennen. Wat nadrukkelijk ook meespeelde, is dat de kinderen inmiddels wat ouder zijn. Ze zijn elf en veertien, dat is zó anders dan pakweg zeven jaar geleden. Ze kunnen al veel zelf, het is veel makkelijker nu.”
“Ik heb sinds ik ben begonnen afgelopen november al best wat inzetten gehad: de grote brand in Medemblik waarbij asbest vrijkwam en dit voorjaar een brand in een appartementencomplex in Venhuizen. Mijn eerste inzet in Medemblik deed ik samen met Mark. Dat was wel een voordeel. Je kent elkaar door en door, je weet hoe de ander in de wedstrijd zit. Dat liep als een trein.”
“Het is op dit moment nog allemaal ervaring opdoen, maar ik heb het reuze naar mijn zin. De belasting is te overzien – eens in de zes weken piket – en inhoudelijk geeft het veel voldoening. Ik ben nog aan het leren, maar heb tweemaal echt wel gemerkt dat ik een steentje heb kunnen bijdragen. En dat is toch waar het om gaat.”
Een mooi concept om deel van te kunnen uitmaken
Falco: “Ik ben een geboren en getogen Heerhugowaarder. Ik heb daar acht jaar in de gemeenteraad gezeten, daarna was ik namens de VVD bijna een jaar wethouder in de gemeente Dijk en Waard. Ik trad begin januari 2022 aan na de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk. Elf maanden later werd de VVD uit de coalitie gekukeld en moest ik helaas aftreden als wethouder. Met pijn in het hart, ik was graag doorgegaan.”
“Een paar maanden later ben ik van start gegaan in Den Helder, waar ik nu ruim twee jaar werk als strategisch adviseur annex gebiedsontwikkelaar voor de havens en de luchthaven. De eerste fase na mijn aantreden stond in het teken van de doorontwikkeling van het gebied in samenwerking met het maritieme cluster. Het is een uitdagende baan en enorm druk. De dynamiek in het gebied is ongekend, met een civiele haven, een marinehaven en een luchthaven die zowel voor civiele, militaire als private doeleinden in gebruik is.”
“Ik ben begin dit jaar als Hoofd Informatie van de sectie Bevolkingszorg begonnen. Dat was niet mijn eerste kennismaking met de veiligheidsregio. Voordat ik wethouder in Dijk en Waard werd, was ik communicatieadviseur bij de gemeente Velsen en was ik daarnaast actief in de sectie crisiscommunicatie en als communicatieadviseur van het Regionaal Beleidsteam bij Veiligheidsregio Kennemerland. In die positie maakte ik ook de coronapandemie mee, een ontzettend leerzame tijd.”
“Ik heb van mezelf een hoog verantwoordelijkheidsgevoel”
“Maar ook Veiligheidsregio Noord-Holland Noord was geen onbekende voor me. In mijn periode als wethouder had ik vanuit mijn portefeuille Economische Zaken op het gebied van evenementen met de veiligheidsregio te maken. Daarnaast draaide ik dat jaar als locoburgemeester regelmatig piketdiensten. Ook in die hoedanigheid was er regelmatig contact.”
“Ik heb begin dit jaar naar de functie van Hoofd Informatie gesolliciteerd omdat ik in mijn huidige baan het stukje veiligheidsregio miste. In Velsen ben ik erin gerold, hier heb ik er bewust voor gekozen. Ik houd van de dynamiek en het onverwachte. Daarnaast heb ik van mezelf een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en wil ik graag bijdragen en helpen.”
“Inzetten heb ik nog niet gehad, oefeningen en trainingen des te meer. In hoeveelheid vind ik ze vrij heftig, ze zijn minder gemakkelijk in te passen dan een piketdienst. Ik draai in mijn baan al bijna drie fulltime weken in één week, dan is het een kwestie van keuzes maken. De multidisciplinaire oefeningen vind ik het mooiste, dan zie je ook hoe de processen lopen bij de brandweer, de politie, de GHOR. Dat maakt een oefening echter, realistischer.”
“Ik maak deel uit van een piketgroep met zes ander Hoofden Informatie en ik moet zeggen: onderling is er echt een leuke, maar ook betrokken sfeer. Iedereen staat altijd klaar als je even niet kunt, niemand neemt een passieve houding aan. Wat de functie zelf betreft: die is me op het lijf geschreven, ik kan snel informatie samenbrengen, verwerken en vertalen. Op de langere termijn spreekt de functie van Algemeen Commandant me wel aan. Je bent dan nóg meer de spil in het proces. Maar dat is eventueel iets voor later. Voorlopig zie ik hier volop uitdaging in.”
Jesse Mell (33)
- Bestuurs- en directieadviseur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
- Coördinator sectie Bevolkingszorg
Mooi om deel uit te maken van deze ploeg
Jesse: “Eigenlijk wilde ik toen ik jong was altijd het onderwijs in. Maar door een vreemde speling van het lot koos ik voor de politie. Het onderwijs trok me wel, maar ik zocht tóch iets meer actie. Ik heb vervolgens negen jaar lang op straat gewerkt bij het basisteam Heerhugowaard. In die tijd ben ik naast mijn werk altijd blijven studeren: eerst de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde, daarna de master Bestuurskunde aan de VU in Amsterdam.”
“Na negen jaar politie ben ik aan de slag gegaan als AOV’er bij de gemeente Koggenland. Een prachtige, nuttige periode, waarin ik veel heb geleerd over de gang van zaken op gemeentelijk niveau. Ik had het er prima naar mijn zin, maar zwichtte toen ik het aanbod kreeg te komen werken bij de stichting Meld Misdaad Anoniem. Inhoudelijk was het een prima match, maar de stichting zit in Hoevelaken en het reizen werd te intensief, zeker omdat we thuis jonge kinderen hadden. Ik was een tijdje om me heen aan het kijken, toen mijn huidige baan bij de veiligheidsregio voorbijkwam.”
“Ik ben hier in april 2023 begonnen, nu ruim twee jaar geleden. Het is een inhoudelijk zeer boeiende adviesfunctie. Heel divers ook. Ik heb meegeschreven aan het meerjarenontwikkelplan voor de brandweer, waarmee we op dit moment heel druk zijn wat betreft de effecten. Daarnaast spreekt de veelheid van bestuurlijk-politieke uitdagingen me aan. Het is een overwegend bestuurlijke functie, maar met een hoge dynamiek. De wereld van de veiligheidsregio’s is voortdurend in beweging, ook door ontwikkelingen van buitenaf. Denk aan oplopende geopolitieke spanningen, langdurige crises en vluchtelingenstromen. Er komt steeds meer op ons af.”
“Toen ik bij de veiligheidsregio binnenstapte, had ik meteen het idee: als er een mooie piketfunctie voorbijkomt, dan moet ik het doen. Het gevoel van ‘piket draaien’ maakt het werken bij een hulpverleningsorganisatie tastbaarder. Het is Bevolkingszorg geworden en dat is prima. Het sluit goed aan op mijn ervaring als AOV’er. Daarnaast ken ik de straat van mijn periode bij de politie en de gemeentewereld heb ik goed leren kennen in mijn periode in Koggenland.”
“Deze functie in de stafsectie sluit goed aan op mijn ervaring als AOV’er”
“In mijn functie coördineer ik de sectie. Ik zet de acties uit, stem af met andere secties, coördineer de processen en stuur de medewerkers aan. Afgelopen september ben ik begonnen met de training en sinds januari sta ik op piket. Ik heb nog geen inzetten gehad helaas. De pieper gaat steeds nét niet als ik hem op zak heb. Maar er zijn veel oefeningen gelukkig, waardoor je voortdurend aan je vaardigheden kunt werken. Het zijn oefeningen van hoog niveau, daar zit voorlopig uitdaging genoeg in. Bovendien krijg je – net als met het dragen van de pieper – het gevoel dat je deel uitmaakt van een ploeg die er moet staan als het een keer echt zo is en als mensen hulp nodig hebben. Dat gevoel is ook belangrijk. Want je doet dit uiteindelijk toch om een bijdrage te leveren als het nodig is.”