'Dit model wérkt'
Burgemeester Schagen positief over inzet Expertteam
Medewerkers die meedraaien in het Expertteam Bevolkingszorg nemen nieuwe kennis mee terug de eigen organisatie in, constateert burgemeester Marjan van Kampen van de gemeente Schagen. “Wij worden hier zelf alleen maar beter van.”
Enige huiver had ze wel, bekent Marjan van Kampen, toen het Expertteam in 2015 in het leven werd geroepen. “Zo’n model ziet er op papier altijd heel goed uit. Tegelijkertijd is het een initiatief van buitenaf en dan kan altijd weerstand ontstaan. ‘Wat hebben ze nu weer bedacht? Wat betekent dit voor mij?’ Allemaal vragen die opborrelen bij mensen. Wat dat betreft kan een idee soms beter uit je eigen organisatie afkomstig zijn.”
Maar de afgelopen jaren heeft de praktijk alle huiver gelogenstraft, stelt ze vast. “Van meet af aan zijn de mensen in onze gemeentelijke organisatie juist heel enthousiast over het Expertteam. En ik denk dat alle gemeenten langzaam maar zeker zijn gaan zien dat dit model wérkt. Het is in eerste instantie natuurlijk wat vreemd, dat bij een incident experts worden ‘ingevlogen’ die wel even komen vertellen hoe het werkt. Dus iedereen keek aanvankelijk een beetje de kat uit de boom. Maar ik denk dat elk voorbehoud inmiddels is verdwenen.”
Positief
Voor Schagen geldt dat hoe dan ook wel. De gemeente kon de afgelopen jaren nogal wat ‘bovengemiddelde’ incidenten noteren: een beknelling in een dancing tijdens de Paasvee-tentoonstelling vorig jaar, een brand in een bakkerij tijdens de kermis enkele maanden later en twee grote branden in ’t Zand. “De samenwerking met het Expertteam heb ik daarin steeds als zeer positief ervaren. Het zijn ervaren mensen, die weten waarover ze het hebben. Ook vanuit onze organisatie hoor ik eigenlijk alleen maar goede geluiden over hun inzet.”
Zij worden in de warme fase gekoppeld aan de eigen ambtenaren openbare orde en veiligheid (AOV’ers), die in Schagen op hard piket staan. “Het is in mijn ogen een perfect model”, zegt Van Kampen. “Onze AOV’ers kunnen voor ons als bestuurders zaken inschatten en duiden: wat is de impact, is het zaak dat wij ons laten zien? Het geeft een zeker ‘comfortgevoel’ te weten dat we er zelf bij zijn als het in onze eigen gemeente speelt. Daarbij komt dat we met onze AOV’ers lokale kennis aan het Expertteam kunnen koppelen. En dan zie je dat die twee elkaar versterken.”
Volgens de burgemeester van Schagen is op het gebied van bevolkingszorg in Noord-Holland Noord steeds meer sprake van een goed geoliede machine. “Dat geldt zowel in de warme als in de koude fase. Dat betekent overigens niet dat er geen leerpunten meer zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat nog niet haarfijn duidelijk is tot hoever de zorg van het Expertteam exact reikt. Waar begint en eindigt de taak van het team en waar neemt de gemeente die zelf weer over? Dat is een puntje dat we duidelijker moeten afstemmen.”

“Waar begint en eindigt de taak van het team en waar neemt de gemeente die zelf weer over? Dat is een puntje dat we duidelijker moeten afstemmen”
Noodzakelijk
Een voorbeeld noemt ze bijvoorbeeld het rondsturen van brieven aan omwonenden, zoals dat bij sommige incidenten noodzakelijk is. “De gemeente verwacht dan dat het Expertteam dat doet. Maar op het moment dat dat dan niet gebeurt, is er verwarring en komen de vragen. Daar liggen onduidelijkheden en die ruimen we wat mij betreft zo snel mogelijk op. Dit soort dingen moeten we duidelijk afspreken, vastleggen en niet op toeval laten aankomen. Dan is het beter proactief een extra stapje te doen.”
Ondertussen roept ze collega-gemeenten op vooral mensen beschikbaar te stellen voor het Expertteam. “Je proeft nog wel eens dat er terughoudendheid is; ze moeten medewerkers afstaan en inzettijd compenseren, terwijl ze in andere gemeenten aan het werk zijn. Maar dat nadeel weegt echt niet op tegen de voordelen. Ik vind dat je mensen moet dúrven inzetten voor dit soort dingen. Vanwege het gemeenschappelijke publieke belang, maar ook omdat ze meerwaarde krijgen voor je eigen organisatie. Ze pikken elders dingen op en werken in teamverband en onder druk. Ze leren en brengen nieuwe inzichten mee, waar je als gemeente alleen maar beter van wordt.”