Gebeld? Doe je ding!
Weet dat je bij een incident of calamiteit door een ‘wildvreemde’ zomaar kunt worden gebeld. Lever dan wat wordt gevraagd. En lukt dat niet? Verwijs naar de juiste persoon. Verder: zie een incident ‘gewoon’ als je werk. Doe je ding!
Die tip geeft beleidsmedewerker integrale veiligheid Marga Dekker van de gemeente Heerhugowaard en coördinator acute zorg en herstelzorg in het Expertteam Bevolkingszorg aan alle collega’s die op de Gemeentekaart staan: specialist op hun terrein en bij incidenten en calamiteiten aanspreekpunt voor het Expertteam Bevolkingszorg.
“Vraag door, zorg dat de rol die van je wordt gevraagd helder is: wie geeft mij de opdracht en wat moet ik doen?”
Omdat zij geen piketdiensten draaien, is in Heerhugowaard per ‘vakgebied’ gezorgd voor een drie-, vier-, tot soms wel vijfdubbele dekking, zegt Marga Dekker. “Zij zijn degenen die worden gebeld door het Expertteam Bevolkingszorg. Een regionaal team, dat lokaal niet altijd even bekend is.”
Maar is de gemeente daarmee ook 24/7 incident-proof? “We proberen in elk geval zo goed mogelijk voorbereid te zijn”, zegt Marga Dekker. “Maken onze mensen ervan bewust dat ze kunnen worden gebeld door ‘wildvreemden’ en binnen hun eigen vakgebied een taak kunnen krijgen. We zetten de mensen zo in hun kracht. Maar wel met de opdracht: vraag door, zorg dat je rol helder is en wees duidelijk als de gevraagde rol de jouwe niet is. Want de bestrijding van een ramp of calamiteit staat of valt met de juiste mensen op de juiste plek.”