Burgemeester Hafkamp: samen de kwetsbaren helpen
De nieuwe organisatie van de bevolkingszorg in Noord-Holland Noord ligt een jaar na de start op koers. Dat concludeert burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen, in het algemeen bestuur van de veiligheidsregio (waarin alle burgemeesters zitten) verantwoordelijk voor dit ‘dossier’. “We hebben meer garanties dan in het verleden.”
Half juni. In haar werkkamer aan de Alkmaarse Jan Ligthartstraat maakt burgemeester Hafkamp zich op voor de formele evaluatie van het eerste jaar ‘bevolkingszorg-nieuwe-stijl’. Haar interviewer is daarom “eigenlijk iets te vroeg”, zegt ze. “We – alle burgemeesters in de regio – moeten er nog over praten. Dat gaan we direct na de zomer doen.” Maar, verklapt ze, “als de voortekenen niet bedriegen, dan heeft het tot nu toe goed uitgepakt.”
Waarom deze aanpak?
“Bevolkingszorg is belangrijker geworden. Tegelijkertijd is de samenleving veranderd en ook de rol van de overheid. We kunnen niet meer altijd alles regelen, doen steeds vaker een beroep op zelfredzaamheid. Maar dat verplicht ons er als overheid wel toe mensen te helpen voor zichzelf te zorgen. En er tegelijkertijd te zijn voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen.”
Hoe kijkt u zelf terug op dit eerste jaar?
“Het grote doel bij de start was: zorgen voor een compact team van mensen die altijd beschikbaar zijn, voor welke gemeente in de regio dan ook. Dat is gelukt. Ik vind het een absolute meerwaarde dat we er in onze regio 24 uur per dag op kunnen vertrouwen dat een team van experts paraat staat. We hebben meer garanties dan in het verleden.”
“Tegelijkertijd denk ik inmiddels – mét veel collega’s: het maakt niet uit wie het doet, als het maar goed gebeurt.”
Wat staat voor u centraal?
“Snel de goede mensen op je gemeentehuis hebben – of in dit geval in het regionaal crisiscentrum bij de veiligheidsregio. Het is voor burgemeesters een spannend jaar geweest: we hebben iets losgelaten wat heel vertrouwd was. Maar we hadden in Noord-Holland Noord dik 2.000 mensen die we moesten blijven opleiden om bij rampen en calamiteiten een rol te vervullen. Dat kost veel kostbare tijd en veel geld. Dit is goedkoper, efficiënter, beter.”
In alle opzichten?
“Alle burgemeesters zaten er mee dat bij incidenten een team van elders wordt ingevlogen. Heb ik nog wel iets te zeggen? Word ik goed geïnformeerd? Wordt de lokale kennis niet overgeslagen? Die koudwatervrees is logisch. Die heb ik ook gehad en dat hebben we bij de start ook écht meegegeven aan het expertteam. Tegelijkertijd denk ik inmiddels – mét veel collega’s: het maakt niet uit wie het doet, als het maar goed gebeurt. Kwaliteit en deskundigheid, die twee zijn de norm. In dat opzicht hebben we echt stappen gezet.”