Zij kunnen aan de lijn komen...
Het Expertteam Bevolkingszorg bestaat uit ruim vijftig mensen. In Code Oranje stellen wij elke keer twee mensen voor die je overdag of ’s avonds aan de lijn kunt krijgen. Dit keer spreken we met Kees Kaandorp (Heiloo) en Nancy Dijkstra (Schagen).
Kees Kaandorp (60)
- leidinggevende afdeling beheer openbare ruimte, gemeente Heiloo
- Officier van Dienst Bevolkingszorg
Nancy Dijkstra (24)
- medewerker openbare orde & veiligheid, gemeente Schagen
- coördinator acute zorg en herstelzorg
“In dit team zitten mensen die willen”
Kees: “Van oudsher was ik voor de gemeente Heiloo buiten kantoortijden al bereikbaar voor calamiteiten. Daar kwam steeds meer bij. Gemeenten kregen ook een steeds grotere rol op het gebied van rampenbestrijding en bovendien is het werk dat me trekt. Om die reden ben ik sinds een jaar officier van dienst Bevolkingszorg.”
“Als ik bel, dan ben ik natuurlijk die vreemde snuiter die de boel even komt overnemen”
“In de kern vind ik het buitengewoon goed en nuttig dat dit expertteam in het leven is geroepen. Je creëert zo een professionele organisatie. Binnen de gemeenten zat de kennis altijd zeer verspreid, was het soms moeilijk mensen gemotiveerd te houden om goed voorbereid en geoefend te zijn voor een eventuele inzet bij een calamiteit of crisis. Dat is nu ondervangen. In dit regionale team zitten mensen die willen. Dat werkt.”
Spannend
“In de praktijk is het altijd even spannend. Ik heb nu een paar uitrukken gehad. Als ik de gemeenten dan bel, dan ben ik op het eerste gezicht natuurlijk die vreemde snuiter die de zaak even komt overnemen. Soms loopt dat soepel, soms niet. Onlangs lukte het mij bij een incident in eerste instantie niet de juiste personen bij een gemeente te bereiken. Uiteindelijk heb ik iemand anders gebeld, die ik vanuit mijn eigen netwerk kende en via een omweg bereikte ik alsnog mijn doel. Het was een bijzondere ervaring. Het incident is verder samen met de gemeente netjes afgehandeld.”
“Andersom maak ik het ook mee. Bij een nachtelijk incident in Den Helder vorig jaar was iemand van de gemeente zelf aanwezig. Die meldde zich op eigen initiatief, kende de weg, de mensen en maakte het mij echt heel gemakkelijk. Dat is in zo’n geval echt een kers op de taart. Een opsteker, want hij had allemaal gemeentelijke informatie waarover ik nog helemaal niet beschikte.”
“Er staat écht een fanatiek team”
Inge: “Ik heb van jongs af aan al iets met veiligheid. In september 2010 kwam ik na mijn eindexamen bij de gemeente Schagen terecht. In januari 2013 stroomde ik door naar de functie medewerker openbare orde en veiligheid. Toen vorig jaar de vacatures voor het Expertteam Bevolkingszorg werden opengesteld, heb ik gereageerd. Ik dacht meteen: dit moet ik doen. Dreiging wegnemen, gevolgen van een incident of calamiteit beperken: het spreekt me simpelweg aan.”
“In de uitvoering is de samenwerking met de collega’s van de gemeenten van groot belang”
“Sinds 1 juli vorig jaar ben ik operationeel inzetbaar, maar ik ben nog niet écht operationeel geweest. In dat geval zou ik bij een incident vanuit het regionaal crisiscentrum in Alkmaar de acute zorg en de herstelzorg coördineren. Dit doe ik samen met een mede-coördinator. Dan praat je in eerste instantie bijvoorbeeld over het regelen van opvang, vervoer daar naartoe, eventuele verzorging en – indien nodig - familie laten informeren. In tweede instantie gaat het er om dat we zorgen dat – na een incident - de terugkeer van mensen soepel verloopt. Maar er kunnen zeer diverse werkzaamheden voorbij komen, dit is uiteraard afhankelijk van het soort incident. Als afsluiting is een goede overdracht naar de reguliere gemeente een must.”
Regelwerk
“Als coördinator acute zorg en herstelzorg ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor de gang van zaken in het effectgebied. Niet de plaats van het incident zelf, maar het gebied dat hinder ondervindt van bijvoorbeeld rookontwikkeling. Als coördinator doe je vooral veel regelwerk. In de uitvoering is de samenwerking met de collega’s van de gemeenten van groot belang. Wanneer wordt getwijfeld over de staat van een (omliggend) bouwwerk, hebben wij die expertise vanuit de gemeente nodig, om maar eens iets te noemen.”
“We oefenen veel en intensief. En ik vind dat we onszelf als expertteam meer en meer verbeteren. Leerpunten worden meteen opgepakt. In die zin is de huidige situatie een sprong vooruit. Iedereen heeft zélf gesolliciteerd. Het zijn stuk voor stuk mensen die er écht voor willen gaan. Vroeger zaten er ook collega’s in die weinig interesse in een dergelijke rol hadden. Nu staat er écht een heel fanatiek team.”