En zo help je ineens incidenten bestrijden
Zo zit je aan de balie, zo verleen je ineens hand- en spandiensten bij een groot incident. Hoe verloopt de bestrijding? Wanneer word je gemeente betrokken? En wanneer kun je dan zomaar ook zelf worden ingezet? Een voorbeeld:
Op 28 juni worden leerlingen van het Martinus College in Grootebroek onwel. Er is sprake van stank en mensen die flauwvallen.
- De eerste alarmmelding gaat over ‘een grote hoeveelheid betrokkenen, veel slachtoffers, veel aanwezigen flauw gevallen’. Op basis hiervan schaalt de Officier van dienst Geneeskundig om 11.44 uur op naar GRIP 1. Bij aankomst van de operationele diensten is het gebouw al ontruimd door de bedrijfshulpverlening. Opvanglocatie is de sporthal van het complex De Kloet, Raadhuislaan 8 in Grootebroek. Op dat moment is sprake van 33 slachtoffers in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. De klachten zijn flauwvallen en prikkelende ogen.
- Meteen na de GRIP 1-alarmering heeft voorlichter Mariëtte contact met de beide coördinatoren crisiscommunicatie Liesbeth en Natasja. Zij maken afspraken over de communicatiestrategie. Daarna vertrekt Mariëtte naar Grootebroek. De eerste tweet over het incident gaat om 11.57 uur de lucht in. De school plaatst om 11.58 uur de eerste informatie over het incident op de eigen website. Ook officier van Dienst bevolkingszorg Steven gaat na de alarmering ter plaatse.
- Liesbeth en Natasja leggen contact met de gemeente Stede Broec. In overleg met het gemeentelijke klantcontactcentrum wordt het telefoonnummer van de school doorgeschakeld naar de gemeente. Betrokkenen kunnen hier terecht met vragen. Om 13.00 uur wordt dit bekend gemaakt via Twitter en de website van de gemeente. Uit het door Liesbeth en Natasja opgemaakte omgevingsbeeld blijkt dat er op social media weinig vragen zijn over het incident. De tweets van VRNHN worden veel geretweet.
- Vanwege de aard en de locatie van het incident en het belang van een goede crisiscommunicatie schaalt de operationeel leider (OL), na overleg met de leider CoPI ter plaatse, om 12.18 uur op naar GRIP 2. Dat betekent onder meer dat ook de stafsectie bevolkingszorg operationeel wordt in het Regionaal Crisis Centrum (RCC) in Alkmaar.
- Informatiemanager Erik, Coördinatoren acute zorg/herstelzorg Desirée en Theo en coördinatoren crisiscommunicatie Liesbeth en Natasja buigen zich onder leiding van algemeen commandant Robert over een goede afhandeling van de effecten van het incident.
- Rond 13.30 uur weten Mariëtte en Steven, ter plaatse in het CoPI, dat het aantal mogelijke slachtoffers is bijgesteld naar acht. De adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer laat dan ook weten dat het mogelijk gaat om traangas of pepperspray. In de school zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.
- Om 13.45 uur blijkt dat er geen slachtoffers meer zijn. De OL in het RCC schaalt af naar GRIP 1. De leider CoPI ter plaatse schaalt af naar GRIP 0. Dat betekent dat Mariëtte en Steven zich in het CoPI gaan bezig houden met de overdracht naar de gemeente. Datzelfde doet de stafsectie bevolkingszorg in het RCC in Alkmaar, in nauwe samenwerking met politie, ambulancezorg en brandweer.
- De scholieren kunnen in groepjes de school in om hun spullen te halen. Daarna mogen zij naar huis. Op advies van Liesbeth, Natasja en Mariëtte stuurt de school alle ouders diezelfde dag nog een brief met informatie over het zogenoemd handelingsperspectief.
- Om 14.28 uur twittert VRNHN dat er geen slachtoffers meer zijn en de school de dag erna weer open gaat.
@DreigingNL
School #Grootebroek geëvacueerd, 33 leerlingen mogelijk onwel door traangas
@PrinsesChrissie
Tientallen leerlingen en docenten onwel in school #Grootebroek ... Mogelijk door #traangas veroorzaakt? nos.nl/l/2180401 via @NOS
@vrnhn
#Martinuscollege #Grootebroek vermoeden van traangas kan niet bevestigd worden. 33 scholieren met klachten worden onderzocht door ambulances
@_westfriesland
Traangas bij Martinus College in #Grootebroek ift.tt/2tjDIiW
@omroepWeeff
Traangas op school gespoten door leerling van het #Martinus College in #Grootebroek! weeff.nl/0bvOe
@vrnhn
#Martinuscollege #Grootebroek er zijn nog geen personen vervoerd naar ziekenhuizen. Onbekend is of dit nog moet gebeuren
@prisje75
Kan mijn kind niet bereiken op #Martinuscollege #Grootebroek. School neemt ook niet op. Is er een nummer dan gebeld kan worden?
@vrnhn
Ouders van kinderen van het Martinus College in Stede Broec kunnen voor meer info bellen met 0228 510 111
@vrnhn
School is vrijgegeven door brandweer, hebben niets gemeten. Kinderen mogen in groepjes spullen halen en daarna naar huis. #martinuscollege