Niet in beton gegoten
Dennis Overgaauw: Bevolkingszorg zet volgende stap

Een eiland is andere koek dan het platteland. En het risicoprofiel van een stad is niet te vergelijken met dat van een klein dorp. Het Expertteam Bevolkingszorg moet flexibeler worden en op lokaal niveau meer maatwerk gaan leveren, vindt Teammanager Risico- en Crisisbeheersing Dennis Overgaauw van de veiligheidsregio. “Wat we doen moet niet in beton zijn gegoten.”
Bevolkingszorg ‘nieuwe stijl’ met de inzet van een regionaal expertteam. De basis is solide en organisatorisch staat het op de rit, maar er is nog een hoop werk aan de winkel. Dat is in een notendop de conclusie in de eerste evaluatierapportage die is opgemaakt na het eerste volle operationele jaar van het Expertteam Bevolkingszorg Noord-Holland Noord. Belangrijke aandachtspunten: de verwachtingen bij en verbinding met de gemeenten.
Met name dat laatste aspect heeft zich ontpopt als de achilleshiel van het nieuwe model, beaamt Dennis Overgaauw, in wiens afdeling Bevolkingszorg is ondergebracht. “De gemeenten dachten: nu kunnen we het loslaten. Want de regio kreeg een Expertteam Bevolkingszorg. Alleen al die naam belooft natuurlijk veel. Als je het woord expertteam noemt, dan verwacht je wat. Vaak hebben we dat kunnen waarmaken. Maar soms ook niet. En wat we hebben gezien in de evaluatie is dat het wringt op de punten waar de verwachtingen niet helder of onvoldoende zijn uitgesproken.”
Ambitie
Een reden om de naam los te laten is het niet, vindt hij. “Nee, waarom?”, zegt Dennis Overgaauw. “Hij is prima gekozen en straalt ambitie uit. We moeten het waarmaken, maar dat betekent niet dat het Expertteam Bevolkingszorg op zichzelf ter discussie staat. De toegevoegde waarde hebben we bewezen. Crisiscommunicatie is onderdeel van wat het expertteam doet en het belang daarvan hoef je niemand meer uit te leggen. Het traangasincident afgelopen juni bij het Martinuscollege in Grootebroek was er een waar de media massaal bovenop doken. Daar heeft ons team in samenwerking met de gemeente en de school zeer deskundig geopereerd.”
Dergelijke incidenten kunnen kleinere gemeenten zelf als het gaat om capaciteit en specifieke kennis bovendien al nauwelijks meer aan.
“Op zo’n moment staat het expertteam klaar om het incident namens de gemeente aan te pakken, om het daarna weer ‘terug te geven’. De kunst is dat op maat te doen voor alle zeventien gemeenten. We willen geen zeventien patatjes speciaal. Tegelijkertijd moet wat we doen niet in beton gegoten zijn. Het expertteam is van en voor de gemeenten. Wij zijn 24/7 inzetbaar, handelen vanuit onze expertise en doen daarbij een beroep op plaatselijke kennis. Het maatwerk zit ‘m vooral in wat wij lokaal aan extra’s kunnen bieden. Meer maatwerk betekent vooral zorgen dat we lokaal meer extra’s leveren en dat we bij incidenten nóg beter presteren.”
“We zijn 24/7 inzetbaar, handelen vanuit onze expertise en doen daarbij een beroep op lokale kennis”
Leerpunten
Daarbij hoort ook het serieus omgaan met leerpunten, zoals de (soms) lange aanrijdtijd van de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD Bz). “De OvD van bijvoorbeeld politie of brandweer is altijd dichtbij”, zegt Dennis Overgaauw. “Dat vloeit voort uit de manier waarop zij zijn georganiseerd. Voor de OvD Bz geldt dat echter niet. Momenteel kijken we of en hoe we onze regio anders kunnen indelen. Of dat er winst te halen valt uit een andere manier van alarmeren. Daarnaast zetten we sterker in op het benutten van de aanrijtijd. De OvD Bz rijdt niet met gillende sirenes over de wegen. Er is ruimte voor overleg onderweg met bijvoorbeeld de leider CoPI. We mogen in dat opzicht best wat flexibeler worden.”
In gesprek met de gemeenten blijven, voortdurend meebewegen met de ontwikkelingen en blijven zoeken naar “het optimum”, zegt Dennis. Het is de belangrijkste opdracht voor de komende jaren. “Met name het gesprek blijven voeren is belangrijk. Er moet een expertteam zijn en dat moet daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben. Daarbij moeten de verwachtingen heel duidelijk zijn. En als we na een aantal incidenten zien dat het toch niet helemaal goed is georganiseerd, dan gaan we het anders aanpakken. Zolang we dat voor ogen houden en de souplesse hebben om daar scherp bovenop te zitten, blijven we stappen zetten, worden we beter en kunnen we de gemeenten steeds meer het gevoel geven: dit is óns Expertteam. En dat is waar we naartoe moeten.”